Home » Aparate Casnice » Cum aleg cel mai bun aragaz

Cum aleg cel mai bun aragaz, de care să fiu mulțumit, să mă țină cel puțin 10 ani și să se întrețină ușor. Cam asta ar trebui să fie întrebarea fiecărui om atunci când dorește să își cumpere un aragaz.

Evident, sunt multe aspecte de discutat, contează foarte mult ce dorim sa facem cu el, dar întrebarea cum aleg un aragaz bun rămâne indiferent de caracteristicile dorite.

Despre alegerea unei plite am scris aici, poți arunca un ochi.

Iată ce trebuie să știi atunci când vrei cel mai bun aragaz:

Alimentare:

În primul rând trebuie să știi clar ce tip de alimentare ai în zona în care locuiești, nu toate zonele și imobilele sunt racordate la rețeau de gaz. Așa că atenția la acest detaliu este foarte importantă, acest detaliu îți va spune ce să alegi.

Aragaz electric: au devenit din ce în ce mai populare și tot mai mulți le adoptă. Aragazul electric este tot mai popular datorită sporiri siguranței, mai ales în preajma copiilor dar și datorită zonelor fără gaz. Aragazul electric elimină și acele țevi inestetice de gaz din casă, acestea din păcate nu pot fi îmbrăcate în tencuiala imobilului, nu ne permite legislația și nici nu cred că ne dorim să nu putem interveni la ele.

Aragazul electric este comod, însă nu neaparat foarte eficient. Aragazul electric nu are capacitatea de încălzire rapidă ca o flacără aprinsă și nici nu oferă mâncărurilor un gust la fel de bun, totuși cu o carte de rețete  am putea învăța să gătim și la ragazul electric.

De menționat că vom avea un consum mai mare și neaparat un traseu electric separat doar pentru aragazul electric. Este mai estetic, este mai sigur pentru copii, dar necesită și un mic efort la început.

Vezi cele mai bune aragazuri electrice

Aragaz pe gaz : acestea sunt modelele întâlnite la tot pasul, dar cum spuneam și mai sus, atenție dacă în zonă aveți racord la gaze. Dacă nu aveți gaze, căutați un model care să aibă și duze pentru GPL (butelie), totuși nu este cea mai sigură alegere și în ciuda costurilor, nu aș recomanda niciodată un aragaz pe butelie în defavoarea unuia electric.

Dar, revenind la aragazul pe gaz, acestea sunt cele mai ieftine, cele mai la îndemână, dar vom vedea mai jos ce să alegem să fie și cele mai bune.

Vezi cele mai bune aragazuri pe gaz

Astăzi avem posibilitatea să facem un mix între cele două iar recomandarea mea sinceră este să mergeți pe un aragaz cu plită pe gaz și cuptorul să fie electric. În primul rând nu pierdeți capacitatea arzătoarelor atuni când puneți ceva la fiert și nici nu sunteți dependeți doar de curent electric. Apoi, din proprie experiență vă spun că mâncarea la cuptorul electric iese mult mai bună, o pot fragezi mai bine, o pot coace mai bine, pot temporiza, pot alege temperatura optimă, se curăță mai bine, pt ventila aerul cald.

 

Totul, dar totul iese mult mai bine, în plus cuptorul va ține mai mult timp, eliminând posibilitatea grăsimilor arse în interiorul cuptorului.

Ce caracteristici să mai aibă aragazul:

Pentru plită : Musai să aveți minim 4 arzătoare din care două mari, aș recomanda chiar și cu 5 arzătoare din care unul să fie WOK, este bestială mâncarea la wok.

Pentru Cuptor : Să aibă ciclu de ventilare neaparat. Să aibă posibilitatea de coacere, sus, jos și ambele în același timp. Să aibă opțiunea grătar, la fel pe toate pozițiile descrise mai sus, să aibă gradații pentru gradele alese și foarte important, să aibă program de autocurățare.

Programul de autocurățare nu înseamnă că îl curăță singur, ci acesta împreună cu un castron cu apă lăsat circa 30 de minute, desprinde grăsimile de pe epreții cuptorului, cel din urmă fiind super ușor de șters, doar cu o lavetă umedă.

Siguranță : siguranța este de două feluri și e bine să le aveți pe amândouă, este siguranța la aprindere, practic în caz că un copil se joacă la butoane și pornește gazul, acesta nu este declanșat decât prin răsucire și apăsare. Apoi este și siguranța care se declanșează în caz că se taie gazul, practic aragazul rămâne închis odată cu revenirea gazului.

Poziționarea butoanelor: Eu recomand pe cât posibil ca aragazul să aibă butoanele în lateral, deși la modelele dintr-o bucată nu prea vezi așa ceva, e bine să cauți. La modelele clasice, butoanele sunt aplasate fix deasupra cuptorului, din acest motiv de multe ori se topesc, se îngălbenesc de la grăsime, se fac tot mai inestetice. Dacă găsiți cu butoanele pe lateral, aia e prima alegere. Inclusiv la cele încorporabile atunci când plita este independentă, tot pe lateral. Butoanele în față la o plită sunt ferite de aerul gras al cuptorului, dar nu și de oalele de pe foc, atunci când evidend le luați prin față.

Materialul de fabricație : Încercați să fie inox sau dacă este emailat, măcar să fie ceva mai calitativ. Emailul sare în timp și cum tabla nu este de cea mai bună calitatea, vor rugini. Am scris aici : cum scapi de rugină

Garnitura cuptorului : Un aspect pe care nu ai dat niciodată o mare importanță, uite că este foarte importantă. Garnitura ar fi bine să fie toată dintr-o bucată fără intreruperi. Dacă nu găsiți dintr-o bucată, atunci decupajul să fie în partea de sus, pe acolo va ieși aerul cald care provoacă acele neplăceri butoanelor. Decupajul în partea de jos este foarte aiurea, toată grăsimea scrusă pe geam se va duce pe acolo, evident aceasta va ajunge ulterior pe exteriorul aragazului, în spațiul de depozitare pentru cratițe, în toate încheieturile posibile.

Cumpără aragaz cu plită gaz și cuptor electric

Mai precizez că dotarea cuptorului cu bec intern este aproape obligatorie, veți evita să deschideți cuptorul din 3 în 3 minute. Deschiderea cuptorului prea des duce la pierderea energie termice și poate schimba chiar și gustul mâncării.

Articolul este pentru un aragaz bun dintr-o bucată, dacă ești în căutarea unei plite și cuptor încorporabile, tot ce am scris aici se aplică, doar ca acolo mai discutăm și de plitele cu inducție despre care am scris și ți-am dat link mai sus.

 

Dacă ți-a fost util acest articol, nu uita să dai un share.

 

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

  1. Elena spune:

    Salutare! Am cumparat aragazul mixt bosch din cauza unui cuptor bun, folosesc o lună, pot spune că este foarte bună, totul se coace pe noroc. Sticla exterioară atunci când cuptorul este pornit nu se încălzește, este important atunci când există copii în casă și nu strica dulapuri de bucatarie. În general, eu sunt mulțumit de aragaz, alegerea nu a regretat.
    Aragazul l-am cumparat de aici

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Statistici T5
%d blogeri au apreciat: