Home » Masini spalat rufe » Cum repari o masina de spalat zgomotoasă

Mașina de spălat a început să fie din ce în ce mai zgomotoasă? Atunci ai nimerit bine acest articol, vei învăța cum poți să îți repari singur acest defect fără să mergi la un service autorizat. Elementele care pot amplifica zgomotul pot fi multiple, în acest articol le vom trata pe toate, pe rând.

Defectele provocate de zgomot sunt în proporție de 27% din totalul defectelor cele mai frecvente reclamate de utilizatori, acesta este pe primul loc.

Stai liniștit la final de articol vei găsi un video care îți va arăta cum să repari defecțiunile.


Pompa de evacuare

Pompa de evacuare este utilizată pentru a evacua apa din mașină înainte de a începe cetrifugarea. Pompa poate fi acționată de o curea, direct de motorul mașinii sau poate avea propriul motor electric de acționare. Un zgomot care vine de la mașina de spălat în timpul sau după ciclul de centrifugare poate indica faptul că pompa de evacuare are o restricție sau s-a stricat.

Scoateți panoul frontal sau carcasa pentru a localiza pompa apoi porniți mașina pentru a vă da seama dacă zgomotul provine de la pompă. Umblați cu grijă, sunteți expuși unor circuite electrice sau în mișcare. Dacă puteți confirma că zgomotul provine de la pompă, opriți alimentarea electrică și scoateți furtunul conectat. Folosiți un recipient pentru a vărsa apa din pompă și furtun.

Verificați rotorul dacă este deteriorat sau plin de impurități. Rotiți rotorul manual pentru a verifica dacă acesta nu este distorsionat sau uzat. Mașinile de spălat care folosesc cel mai des pompe cu motoare electrice sunt cele mai predispuse, în cazul acesta pompa ar trebui înlocuită cu totul. Îndepărtați orice obiecte străine sau înlocuiți pompa uzată sau deteriorat, apoi strângeți cu grijă clemele furtunului și verificați dacă există scurgeri, apoi puteți monta la loc panoul central.

Cureaua de distribuție

Cureaua de transmisie este folosită pentru a conecta motorul mașinii de spălat, aceasta pune în funcțiune practic tot angrenajul aparatului.
Curelele de transmisie pot avea diferite forme însă toate fac același lucru și deobicei sunt din cauciuc cu inserție de material textil. Curelele de transmisie sunt predispuse uzurii, fie li se tocesc „dinții”, se slăbește compoziția și se rup sau nu sunt strânse bine. Înlocuirea curelei de transmisie este foarte simplă, practic se desfac elementele de prindere a rotițelor (suruburi sau clipsuri), se scoate cureaua și se înlocuiește cu una nouă.

Unitatea de cuplare a motorului

Mașinile de spălat de top folosesc o cuplare directa a motorului pentru a transfera mai multă putere . Cuplul de antrenare se conectează la motor prin două „furci” de plastic, având între ele o protecție de cauciuc . Una dintre furci se atașează la arborele motorului de antrenare , iar cealaltă este atașată arborelui de intrare a transmisiei . Pe măsură ce arborele motorului se rotește , protecția de cauciuc dintre furci absoarbe forța creată și previne ruperea lor.
Astfel furcile de susținere sunt predispuse uzurii, se pot toci și apare alunecarea, astfel că ciclul de rotire nu se mai desfășoară într-un cadru controlat și apare zgomotul.

Împortant, după ce ați identificat cauza exactă, decuplați mașina de spălat de la sursa de curent înainte de a interveni.

Amortizoarele

Cum le spune și denumirea, acestea au rolul de a amortiza șocurile și zgomotul. . Amortizoarele sau sunt atașate la cadrul de bază cuvă, va trebui să scoateți panoul frontal sau panoul din spate pentru a le accesa . Când amortizoare s-au slăbit sau s-au deteriorat , mașina de spălat va scoate zgomote puternice în timpul centrifugării și va duce și la alte defecțiuni, mai exact tot mecanismul se va desprinde în bucăți . Verificați deteriorări, scurgeri, verificați dacă sunt slăbite. Este indicat să schimbați toate amortizoarele.

Scripeții

Cam tot ce mișcă în mașina de spălat este legat sau acționat de scripeți. Scripeții motorului, curelei de transmisie, scripeții curelei de amortizare, etc.

Scripeții au un rol foarte important, pe aceștia rulează curelele de acționare. Aceștia se pot slăbi din prindere datorită procesului de rotire sau se pot deterioara. Cel mai des acești scripeți se deformează datorită sarcinii exercitate de curea. Dacă deteriorarea este micuță se pot îndrepta manual în casă, dacă considerați că nu îi veți scoate cu o circumferință corectă, mai bine cumpărați alții și îi înlocuiți.

Dinții axului de centrifugare

Dinții axului de centrifugare determină direcția de rotire a cuvei. Aceștia cel mai des sunt din plastic și datorită faptului că sunt din plastic și se exercită o energie imensă asupra lor prin procese smulse, aceștia se tocesc sau se rup. Desfaceți panoul din spate, scoateți șurubul de siguranță și desprindeți axul. Dacă are dinții tociți ar fi bine să îl schimbați. Acesta se îmbină la fix, dacă dinții sunt tociți vor patina la schimbarea direcției de rotire și cuva va învârti în gol.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

 1. Cornel spune:

  cum verific daca sunt bune amortizoarele sau rulmentii.

  • Andrei spune:

   Amortizoarele si rulmentii ii simți/auzi când merge pe.stoarcere. la rulmenti se aude un vuiet puternic. la amortizoare iti dai seama când rotește neuniform sau troncane

 2. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Am skimbat amortizoarele si tot troncane la stoarcere .nu are joc cind invurt tamburu cu mina .da se poticneste brusc dintr-o data si se infrineaza brusc dupa care merege putin si se opreste .am pus si cauciuc de amortizare la oicioarele reglabile .e pusa la poloboc .

 3. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Face urit de tot .Zici k e o mitraliera .da nu mereu am si filtru pus la intrare unde dau drumu sa alimentez cu apa masina de spalat .folosesc calgon de la inceput .E LGF14U2TDNO inverter direct drive 6 motion .nu pleaca de pelic .meseriasu kre a venit a zis ca din punct de vedere tehnologic nu are nimic .Pai la un LG? Si mai ales inverter? Cica sa o dau la turatie mica .Nu am folisito la turatie mare decit la 1000 .citeodata arata ea la cit sa mearga si o las la cit arata si merg cu ea de friga sa nu troncane .In partea stinga jos a masinii se aude cum troncane .are 3 amortizoare .oricit as fi incercat sa fac sa nu troncane tot face asa .Am cntarit si rufele si am pus vreo 5 kg .le-am asezat normal in masina distribuindule egal nu alandala .e da la stoarcere face figuri .ce ma sfatuiti?

 4. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Are ceva dk furtunu de alimentare cu apa e mai lung decit trebuie? Cel kre era al ei nu ajungea la masina sa o racordez in spate .e mai lung cu 1,5 hai sa zic 2 m sta putin asa indoit k o serpentina .Sa fie din cauza asta? Nu da pe ecran nimic un cod de eroare ceva k sa vad in manualu ei de instructiuni .ce ma sfatuiti ? Ce ar putea avea?

  • Andrei spune:

   Salut. din ce citesc eu, tind sa cred ca, cuva nu mai sta pe locul ei. Cumva e sărită sau s-a lărgit locasul de învârtire. Asta deduc eu pt ca ati spus că se opreste la rotirea cu mana. Furtunul nu are treaba, eventual alimentează mai greu.
   Eu vad 2 chestii posibile:
   1. cuva nu mai sta pe locul ei
   2. cuva si-a schimbat forma , deși e cam greu… sa se întâmple asta.

  • Andrei spune:

   asta pt ca ati si spus că tamburii sunt noi. Mai verificați odată, poate s-au deplasat.

 5. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Cind invirt cu mina opune putin rezustenta o infrinare ca sa zic asa si se aude asa ca un țac linga usa de detergent dupa care se roteste in continuare si se opreste .capacu de sus l-am desfacut m-am uitat sa vad dk sint rupte sau desprinse arcurile in care sta cuva orunsa si nu sint rupte .dar tot troncane la stoarcere bate in partea stinga jos cind mai incet cind mai tare de parca merge in gol si iar se aude pronuntat in continuare .parca zici ca se umfla si tabla putin .cred ca dk apas cu mina intra inauntru tabla si ramine putin in interior .Cum pit sa ii mai fac sa nu se mai auda .sau ce pit sa ii fac in cazul asta ?

 6. Cocoș Constantin Liviu spune:

  La inceput a mers frumos torcea facea dupa urechea mea cum sa zic km asa :-Uuuuuuuu si doar se auzea cum baga apa pompa de evacuare sau scotea apa .E dar acum k a iesit din garantie face urit .e stabila nu pleaca de pe loc .am si de la servicul lor de la LG cauciucu rile alea care le-am pus oe picioarele ei si tot degeaba .Filtru de scame e curat m-am uitat mai mereu sa vad dk e infundat si nu e .ce pot sa ii fac ?

 7. Cocoș Constantin Liviu spune:

  E totusi un LG.inverter .Nici nu mai am incredere sa mai kem pe cineva sa se uite la ea .Toti cind o vad zic k e in regula nu are nimic .Ce meseriasi atunci sint?

  • Andrei spune:

   eu totusi iti recomand sa chemi pe cineva. repet, la cum povestești tu, mie imi pare ca nu mai sta cuva pe locul ei. din motivul asta cred ca si umfla tabla. e foarte greu de spus doar din explicații. dar explicatiile tale induc un defect mecanic. motorul nu prea pare a fi. ramane cuva sau tamburii.

 8. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Buna seara! Cum verific cuva atunci? Ea sta dupa cite vad fixata bine .sa ii mai skimb atunci amortizoarele ? Sint din acele shock absorber .de kre tip atunci de amortizor sa ii pun .are 3 intotal .poate stiti ce tip de amortizoare atunci sa pun .tabla ei e foarte subtire si vad ca pe peretii ei in interior e pusa vata minerala sau antifonica ce o fi .din punctu asta al fabricatiei cine a gindit constructia ei nu pare rigida .Foarte slaba carcasa ei k sa zic asa .trebuia mai groasa tabla kiar dk era mai grea .asa poate fiind mai subtire piate de aceea are rezonanta si au pus vata aceea k sa mai amortizeze din zgomot .spala bine e economicoasa la consum si la apa si la curent da nu sint satisfacut ca face urit la stoarcere .Bate in partea stinga jos se aude de parca da cineva cu ceva in ea din interiorul ei .e pusa la poloboc nu se clatina pe nici un colt al ei .Are cauciucurile alea de amortizare luate de la servisu lor si tot degeaba .Am mai spus .Este un Lgf14u2tdno direct drive inverter 6 motion turbowash .Ce ma sfatuiti sa mai fac la ea?

  • Andrei spune:

   daca bate intr-o parte, cum am mai zis : tamburii, cuva sau chiar centrarea ei pe sol. ati spus că e centrata la poloboc si ca ati schimbat tamburii, ramane cuva. ori si-a schimbat geometria ori nu sta bine.

 9. Cocoș Constantin Liviu spune:

  Am bagat o pereche de blugi la spalat .Spre terminare cind mai erau f putine minute masina sa smucit dintr-o data de pe loc din stinga in dreapta brusc cam de 25 -30 cm .Din ce cauza oare? Imi puteti spune ?

  • Andrei spune:

   Cel mai probabil masina a fost setată pe un program mai soft sau are functie de măsurare greutate. Cand ati băgat blugul, care devine foarte greu când ia apa, ati cam „surprins-o”.

   Băgați un blug de la început, selectați programul potrivit si vedeti daca mai face asa.

 10. Marian spune:

  Va salut.Am și eu o problema similara. Masina bate (face un zgomot foarte urât) la stoarcere și aruncă cureaua de pe fulie când și când. Recomandați sa schimb amortizoarele? Aștept replica dumneavoastră.Stima.

  • Andrei spune:

   Buna ziua, scuze de intarziere. As chema un meseriaș. Nu m-as uita prima dată la amortizoare si taburi, as arunca un ochi la role si daca cureaua e întinsă bine. Apoi la restul.

 11. Cristina Pădure spune:

  De ce face zgomot la evacuarea apei

 12. Cristina spune:

  Bună ziua.După 15 ani am schimbat mașina de spălat rufe. Am renunțat la bătrâna Indesit și am luat Electrolux,încărcare verticală. Nu sunt familiară cu sunetele mașinilor de spălat din generația aceasta nouă….oare e normal țiuitul acesta puternic pe care îl face la centrifugare???E foarte deranjant….

 13. Marin Magureanu spune:

  Salut am o masina Electolux cu incarcare pe vereticala si a inceput sa scartaie cuva masinii de spalat .Care este cauza?

 14. Catalin Acatrinei spune:

  Buna am o problema și nu știu cum sa o rezolv am mașina de spălat indesit atunci când stoarce se aude o frecare o troncaiala nici nu știu cum săi zic de la ce oare este cauza nu mi arată nici o eroare spală doar când stoarce face acel zgomot ciudat zici ca se freaca 2 pietre

 15. gabi spune:

  Salut ! Si eu am Indesit si face zgomot la stoarcere, iar din cate am studiat si am cercetat e pompa de evacuare-iar daca mai zgomot sunt rulmenti cu semeringul, pot fi si altele .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Statistici T5
%d blogeri au apreciat: